Att driva företag

Minska risken vid oförutsedda händelser

11.04.2023 5 min lästid

Nu är det ett nytt år och många, både företagare och privatpersoner, funderar över hur de ska få ekonomin att gå ihop. Är du en av dem? I så fall är du inte ensam. I vår undersökning Betalningsindikatorn säger var fjärde tillfrågad att de oroar sig för sin framtida ekonomi. Självklart är det viktigt att budgeten är i balans och att pengarna räcker hela månaden, men vi vet också hur snabbt det ekonomiska läget kan förändras vid oförutsedda händelser.

Hur påverkas din ekonomi om du skulle bli sjukskriven, förlora jobbet eller separera? Om du är företagare, hur skulle företaget klara sig om en kund inte betalar eller om du själv blir sjuk? Det är kanske inte så trevligt att tänka i dessa banor, men du har allt att vinna på att se över ditt skyddsnät. Här ger vi några konkreta tips. 

 

Buffert skapar trygghet

I Betalningsindikatorn svarar hela 24 procent att de skulle ha svårt att klara en oväntad utgift på 15 000 kronor. Att ha en ekonomisk buffert är viktigt av många olika skäl, inte minst vid plötsliga oväntade utgifter. En större buffert kan ta tid att bygga upp men genom att sätta upp en automatisk dragning varje månad till ett månadssparande, växer bufferten till sig över tid. Det skapar en trygghet om din ekonomi skulle förändras under en längre period, som till exempel vid en separation. Du kan då skapa lite andrum tills du hunnit anpassa dig till det nya livet.

Inkomstförsäkring skapar lite extra lugn

Att vara medlem ett fackförbund kan ge dig tillgång till tjänster som till exempel en inkomstförsäkring. En sådan försäkring kan hjälpa dig om du blir arbetslös. Inkomstförsäkringen ser till att du som tjänar mer än a-kassans tak om 25 025 kronor, kan få ersättning på upp till 80 procent av din senaste inkomst under en viss tid. Det kan skapa lite mer lugn under tiden du söker jobb. Ta kontakt med ditt fackförbund för att få mer information. Även vissa försäkringsbolag tillhandahåller liknande tjänster. 

 

För dig som driver företag

Driver du ett företag är du många gånger extra utsatt för oförutsedda händelser. Hur ser ditt skydd ut om du skulle bli arbetslös, sjuk eller gå i konkurs? Många fackförbund och intresseorganisationer för företagare erbjuder inkomstförsäkringar på samma sätt som för anställda. Försäkringen täcker upp till ett visst belopp, vanligen mellan 40 000-60 000 kronor under en viss tid. Det finns ofta möjlighet att teckna tilläggsförsäkringar för att få högre ersättning och under längre tid. Villkoren skiljer sig åt mellan olika aktörer. Det finns också möjlighet att få stöd vid konkurs eller intäktsbortfall vid sjukdom. Kontakta ditt fackförbund eller besök någon jämförelsesajt som samlar olika erbjudanden för mer information. 

 

Utebliven intäkt om kunder inte betalar

Att ert företag ska få betalt för en vara eller en tjänst som ni levererat känns självklart. Ibland kan det dock uppstå situationer som gör att betalningen dröjer eller kanske helt uteblir. Detta kan det vara svårt att förutsäga och planera för. Tyvärr kan en sådan situation snabbt bli besvärlig, både eftersom den tar tid att reda ut och innebär utebliven intäkt. Ett tips är att skapa en bra rutin för påminnelser och att ni förenklar för era kunder att betala bland annat genom att ha tydliga fakturor. Läs mer om hur du förenklar för dina kunder att betala här.

 

Lowell Sverige

Lowell Sverige

Lowell Sverige är en del av Lowell-koncernen sedan i mars 2018. Lowell erbjuder såväl stora som små företag helhetslösningar inom kredithantering och inkasso. Vi har ett brett tjänsteutbud som omfattar hela kreditcykeln, från fakturering, inkassotjänster, köp av förfallna eller osäkra fordringar, samt omfattande analystjänster.

Att driva företag Svenskarnas ekonomi

Relaterade inlägg