Ekonomisk trygghet

Inflationstakten sjunker, men är det tillräckligt för att vända ekonomin?

25.10.2023 7 min lästid

Det ser ut som att det kommer att bli en ekonomiskt kall och kylig vinter. Trots att elpriserna inte är i närheten av förra vinterns nivåer så kommer det bli en tuff vinter, spår Américo Fernández, SEB:s Privatekonom.

Sveriges ekonomi fortsätter nedåt. I mitten av oktober rapporterade Riksbanken en sjunkande inflationstakt, men 4% innebär att vi fortfarande har en bit kvar till inflationsmålet på 2%. Fernández förklarar att svenskarna har stått emot och hållit i gång sin konsumtion med hjälp av de senaste årens överskottssparande.

Efter sommaren rapporterade Kronofogden om nya nivåer på skuldberget, +35% jämfört med året innan, men det är trots detta endast +6% fler individer som hamnar hos Kronofogden. Det är samma bild som bekräftas av Martina Glänfält, Director of Operations på inkassobolaget Lowell. Vi börjar se att antalet gäldenärer som betalar av sina skulder minskar, och den totala summan för skuldsatta ökar.

 

HUSHÅLLER HÅLLER UT

Hushållen fortsätter att konsumera, vilket är en av anledningarna till att inflationen hålls uppe. Svenskarna konsumerar tjänster, men inte varor som heminredning och renovering, det drar vi ner på. Det finns fortfarande ett sparkapital som man tar av för att hålla i gång konsumtionen. Vi på Lowell kan se att det börjar bli lite tuffare nu, och det finns inte samma utrymme för att lösa skulder efter att räntor och mat har betalats, berättar Glänfält.

 

MartinaEnligt Martina Glänfält, Director of Operations på Lowell börjar det synas att antalet gäldenärer som betalar av sina skulder minskar, och den totala summan för skuldsatta ökar.

 

Ekonomen i mig säger att vi inte har råd med julklappar i år, säger Fernández, samtidigt som han är förvånad över hushållens vilja och möjlighet att fortsätta konsumera. Därför, säger Fernández kommer Tomten komma i år trots allt.  

Jag är lite mer Grinch fram till jul och lite mer optimist från Nyår.

 

 

SKULDSÄTTNING PÅ EN HELT NY NIVÅ

Det finns en stor risk för att vi kommer att se en tydlig ökad skuldsättning fram till att räntorna går ner, berättar Fernández. Kronofogden ser att kraven har ökat mest på pensionärer och personer i åldersgruppen 35 - 44 år, men jag vill även varna för högt belånade unga vuxna runt 25 - 35 år. Här har vi en ny riskgrupp.

Vi kan se att de redan skapar utrymme i ekonomin. Man ser till att det finns mer pengar på kontot genom att inte överexponera sig på börsen. Pengarna behövs lite mer lättillgängligt. Fernández uppmuntrar alla till att ha minst 2 - 3 månadslöner i buffert, men gärna upp till 4. Du ska känna att du kan klara av alla extra utgifter under vintern.

 

Americo FernandexDet ser ut som att det kommer att bli en ekonomiskt kall och kylig vinter, spår Américo Fernández, SEB:s Privatekonom.

 

STABILA BOSTADSPRISER

Om vi tittar kortsiktigt på bostadsmarknaden så är det pressade priser det närmaste halvåret. Men många väljer att inte sälja och då har priserna inte sjunkit. På lång sikt, kommer priserna att gå upp. Nybyggnationen har stannat av och så fort vi kommer ur lågkonjunkturen kommer det bli ett stort behov av fler bostäder.

Jag får frågor om att binda boräntan nu eller inte, berättar Fernández. Jag tycker inte att det är rätt läge just nu. Om man verkligen inte tolererar räntesvängningar, så kan man bilda på 2 - 3 år. Just nu har vi nya bostadsräntor på 4,5–4,7%, det kan gå upp till 5%. På 18 månader har räntan på bolånen gått från 1,5%-5%, det är otroligt tufft, men hushållen kommer att prioritera att klara av det. Hemmet är det sista man lämnar, annan konsumtion kommer prioriteras ner.

 

BRIST PÅ ARBETSKRAFT GER FORTSATT LÅG ARBETSLÖSHET

I en lågkonjunktur eller när inflationen går ner är det vanligt att arbetslösheten ökar. Det har vi inte riktigt sett prov på ännu, förklarar Fernández. I Sverige har vi har brist på kvalificerad arbetskraft och vi kan också se en förbättrad omställning vilket gör att arbetsmarknaden kommer stå emot bättre än vi tror.

 

2025 FÅR VI BÄTTRE KÖPKRAFT IGEN

Vi befinner oss fortfarande i att det kommer bli värre innan det blir bättre. Vi ser en fallande inflationstakt, men de höga priserna är här för att stanna, det kommer att bli permanent dyrt. Som kompensation köper vi billigare mat, vilket gör att vi känner oss lite rikare. Men det är först när lönerna kommer i kapp som vi kommer att känna oss rika på riktigt igen, vilket sannolikt inte är förrän 2025, avslutar Fernández.

 

 

Lowell Sverige

Lowell Sverige

Lowell Sverige är en del av Lowell-koncernen sedan i mars 2018. Lowell erbjuder såväl stora som små företag helhetslösningar inom kredithantering och inkasso. Vi har ett brett tjänsteutbud som omfattar hela kreditcykeln, från fakturering, inkassotjänster, köp av förfallna eller osäkra fordringar, samt omfattande analystjänster.

Ekonomisk trygghet

Relaterade inlägg